M A R T I N  S J Ö Q V I S T

När jag för 44 år sedan började spela golf, visste jag ingenting om svingen. Jag bara spelade. Precis som de flesta gör som börjar spela golf eller någon annan idrott, man bara gör det för att det är roligt och det ger motion.

Men efter en tid när jag hade spelat, så märkte jag att bollen inte gick dit jag ville. Jag slog inte tillräckligt långt för att komma in på två på par 4 hålen. Jag såg andra som slog långt. Men inte jag. Andra som slår rakt, sätter puttar, chippar nära hål. Men inte jag. Då frågade mig varför? Vad behöver jag göra för att bli bättre? Vad saknar jag i min sving, mitt spel?

Jag frågade mig alltid varför? Varför träffade jag den dåligt, varför förlorade jag längd med järn 7:an, när slaget innan var längre, varför vibrerar det i greppet när jag träffar bollen? Varför? Detta ville jag ha svar på. För jag ville bli bättre, jag ville kontrollera mitt spel, jag ville veta vad det var som gjorde att jag slog bra slag ena dagen och dåligt en annan. Jag ville veta varför drivern fungerade på ena hålet, men sedan var katastrof på ett annat. Jag ville inte längre vara rädd för att hamna i bunkern, eller i tjock ruff, eller slå från en våt fairway. Jag ville bemästra mitt spel och min golf.

Som du säkert vet, ska man bli bra på något så krävs det tid, uppoffring, tålamod, envishet, fokus, kontinuitet, målmedvetenhet och kanske lite talang. Saker och ting måste benas ut. Fungerar inte en väg, prova en annan. Tills du hittar den som dig bäst. Likt en vetenskapsman, experimentera och fallera, och det tar tid. Massa tid. Egentligen mer tid än en normal människa har. Speciellt nu för tiden.

Men jag vill tro att det inte finns en golfspelare där ute som INTE vill bli bättre. Alla vill bli bättre. Speciellt golfspelare vill bli bättre. För det finns nog inget spel eller sport där feedbacken är så omedelbart synlig och kännbar som i golf. Inte bara hur bollen flyger, men hur man mår psykiskt, hur vi känner oss i kroppen efter en rond, eller inför en rond. Hur vi ibland sneglar på andra golfare på rangen, hur vi jämför med kompisar. Hela tiden får vi massa signaler. Ditt spel kunde vara sämre. Men framför allt. Det kunde vara bättre.

Om jag år 1980 när jag började spela golf, hade fått lära mig det jag idag förstår om svingen, då hade jag nog haft en chans att spela med de stora grabbarna på tourer runt om i världen. Men det får vi aldrig veta.

Min filosofi är att lära sig saker så fort som möjligt, för att få mer tid att lära sig något helt annat, eller för att fortare bli bättre på det som man redan har skapat ett intresse för. Vem vill inte bli bra på flera saker, vem vill inte bli fullärd, och blir man verkligen fullärd, eller blir man bara bättre? Jag tror aldrig vi blir fullärda på någonting. Men jag vill tro att vi alltid kan bli bättre.

F I L O S O F I

Jag är ju som säkert många av er, en total golfnörd. Nu har jag spelat golf sedan jag var ca 10 år, varit proffs sedan jag blev 19 år och lämnade collegegolfen 1989-91 i New México. Det som är frustrerande när man blir lite äldre och lite klokare, det är önskan att ha kommit fram till saker och ting i ett tidigare skede av sitt liv. Frågan är alltid; tänk om, vad hade hänt då?

Därför skriver jag här för att dela med mig av det jag kommit fram till. Det som jag likt en detektiv på alla fyra har gett mig sömnlösa nätter över hur man bäst svingar en golfklubba. Min coach i USA frågade; how many times have you read Ben Hogans Five Lessons? jag svarade; never. Han sa; I want you to read it every day. Och det har jag gjort. Och slagit många bollar på rangen. Många.

Under mina dryga 40 år som student av svingen, och dryga 30 som PGA instruktör, så gick det inte en dag under säsongen som jag inte slog ca 300 bollar. Läste Hogan, fick bekräftat hans teori med min, och inte minst genom mina tiotusentals elever. Likt en vetenskapsman, var jag besatt av att hitta sanningen, målet. Men det kom aldrig. Och det vet ni också. Att det tar aldrig slut. Vi kan prestera bra. Men inte perfekt. Och absolut inte hela tiden.

Varje gång har jag blivit lite klokare. Oftast har jag behövt stryka något, då de har varit en återvändsgränd. De som alltid har varit konstant att jobba med, har varit grepp (grepp tryck) och uppställning. Vilket alltid har bekräftat för mig, att det är grunden till alla bra slag. Ytterligare säger det mig; att det är de som gör oss bättre. Att ha en konstant utgångspunkt (grund). Oavsett var du befinner dig med din golf, så bör du plocka upp dessa rader. De kan spara dig en massa tid och snabbare utveckling. Greppet bör inte bli en dominerande del av din sving, då de bara försvårar dina möjligheter att släppa iväg klubban och ta över rörelsen. Ett lättare grepp tryck, tillåter centripetalkraften och gravitationen att arbeta fritt, vilket gör att klubban accelererar mot målet lättare. Maximal klubbhastighet får du endast om du släpper på trycket, vilket troligen leder till att du ökar rörligheten i överkroppen. Axlarnas rotation producerar bränsle till svingen, axlarna är gummisnodden som du drar i för att sedan släppa loss. Förutom ökad klubbhastighet, mer längd och roligare golf, så är du ett steg närmare en repeterande rörelse.